Ελληνικοί Χοροί

Οι Ελληνικοί Χοροί διακρίνονται στους λαϊκούς και στους παραδοσιακούς. Οι λαϊκοί είναι χοροί που συνοδεία λαϊκών οργάνων εκφράζουν το κοινό αίσθημα, έχουν δε συνδεθεί με τον κόσμο του ρεμπέτικου και χορεύονται από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Είναι πανελλαδικοί χοροί και διαχωρίζονται από τους παραδοσιακούς, αφού οι παραδοσιακοί αφορούν έναν συγκεκριμένο τόπο στην Ελλάδα. Οι κυριότεροι είναι το ζεϊμπέκικο, το χασάπικο, ο καρσιλαμάς, το χασαποσέρβικο κ.ά.

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ

Χορός μοναχικός και ανδρικός που δεν διέπεται από κανόνες φιγούρες και βήματα, αλλά βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό που πηγάζει από τον καημό του χορευτή. Έχει να κάνει με την εσωτερικότητά μας και κυρίως με την οδύνη μας, που όταν την εκφράζουμε χορεύοντας δεν απευθυνόμαστε στους άλλους, αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό…
Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν Ωδή – Προσευχή – Ευχαριστίες των αρχαίων ελλήνων στον Δία για το ψωμί που έδινε στους ανθρώπους. (ΖΕΥΣ + ΜΠΕΚΟΣ + ΜΠΟΥΚΙΑ)

ΧΑΣΑΠΙΚΟ

Προέρχεται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και συνήθιζαν να το χορεύουν οι χασάπηδες, από όπου πήρε και το όνομά του. Ευρέως διαδεδομένος ομαδικός χορός, χορεύεται σε ευθεία γραμμή, με πολλές και εντυπωσιακές φιγούρες.

Το χασάπικο αποτέλεσε βάση για το συρτάκι (δημοφιλές από την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" κι έτσι στο εξωτερικό θεωρείται από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ελληνικούς χορούς.

ΖΟΡΜΠΑΣ - ΣΥΡΤΑΚΙ

Θυμίζει Ελλάδα κι ας μην θεωρείται «παραδοσιακός» χορός. Είναι από τα μουσικά ακούσματα που όπου κι αν ακουστούν στον πλανήτη, όποιος κι αν τα ακούσει θα καταλάβει ότι αφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Ο χορός του Ζορμπά, το μοναδικό συρτάκι, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και περιλήφθηκε στο άλμπουμ «Zorba the Greek». Με την κυκλοφορία της ταινίας το κομμάτι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ διάφοροι μουσικοί από όλες τις χώρες και από όλα τα είδη της μουσικής το διασκεύασαν χαρίζοντάς του από μια θέση σε πολλά μουσικά charts παγκοσμίως.

Ο χορός είναι γνωστός και σαν «Zorba the Greek Dance Syrtaki». Οι χορευτές σχηματίζουν γραμμή ή κύκλο και κρατούν τον ώμο του διπλανού τους ενώ χορεύουν. Το συρτάκι είναι μια μίξη στοιχείων από ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, όπως το χασάπικο και το χασαποσέρβικο. Ο ρυθμός που αποκτά ενώ το κομμάτι συνεχίζει είναι τέτοιος, που λίγοι καταφέρνουν να τον ακολουθήσουν. Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, καθώς η λέξη «συρτάκι» προέρχεται από τη λέξη «συρτός». Όμως, το συρτάκι ενώνει τον συρτό χορό με τον χορό που περιλαμβάνει συχνές, μικρές και πολύ γρήγορες αναπηδήσεις των ποδιών, στο πιο γρήγορο μέρος του. Κι αυτό είναι που το κάνει μοναδικό.

Επικοινωνία

Αυλώνος 9Γ, 1075 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 99686296
Email: latins@cytanet.com.cy

Επιλέξτε τη γλώσσα σας